articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016

Materialul original, trimis de dl. Ioan PANAINTE, in 07.2009:

Alungarea sobolanilor


   In luna Decembrie 2008 o echipa s-a autoinvitat la curatirea subsolului si schimbarea tevilor de scurgere de la bucatorie si baie.
   Au lucrat 2 saptamini, si-au facut treaba, au luat banii si au plecat.
   Pe 3 Ianuarie a inceput =CALVARUL=, se auzea noaptea pe la 3 un zgomot: mi se parea ca niste SOBOLANI rod ca sa intre in casa.
   Zgomotul care-l faceau semana cu curatirea unui ceaun cu cutitul, chiar mai urit, cat sa nu poti dormi.
   Analizind, mi-am dat seama ca ei rodeau teava de pvc care a fost inlocuita si din cauza lungimii tevi, se amplifica sunetul rontaeli. Eu am un somn ca nu aud nici trenul cand este in miscare, dar acest zgomot nu-l puteam suporta. Degeaba bateam cu patentul, se mai oprea cand trageam apa la rezervor, nu mai stiam ce sa fac, sotia era nervoasa parca eu i-am invitat pe acesti sobolani. De intrat la subsol nu puteam ca nu ma pot deplasa, asa ca am pus capul la contributie. Am zis sa-i indepartez cu un generator de frecventa audio. Aveam unul pentru tintari care nu a dat rezultate, asa ca l-am alimentat si l-am dus la baie dar nici un efect, am reglat frecventa la maxim, parca avea un inceput de efect, dar isi incepeau iar activitatea. Am bagat in calculator programul unui frecventometru si am masurat frecventa si imi indica 1870 Hz la generator. Deci trebuia sa fac un generator cu frecventa mai mare. Treaba trebuia facuta cat mai rapid.
   M-am gindit sa incerc cu =Dusul Electronic=. Prin niste modificari am reusit sa scot frecventa stabila de 6800hz, care a avut efectul dorit. Mentonez ca trebuie tinut in functiune cel putin o saptamina.
   Asa am putut sa ma odihnesc, sa scap de gura sotiei si sa ma simt folositor. Va spun ca am ajuns la aceasta frecventa insuportabila pentru mine si am mai ridicat-o ca sa o suport si eu, dar in acelasi timp sa o stiu ca functioneaza. Mam gindit sa ajut si pe altii ca sa nu suporte si ei CALVARUL meu.

Descrierea acestui montaj

   Acest montaj se alimenteaza dela o sursa stabilizata de 12v= sau baterii de 12v=. Eu am folosit un acumulator de 12v= de la un convertor de 12v=/220v~. Consumul montajului find sub 200 mA.
   Pentru protectia montajului am inseriat cu o dioda 1N 4007 + sursei la anod iar catodul la + montajului, plus am mai inseriat inseriat si 2 becuri de la pomul de iarna puse in paralel, care se aprind la un scurtcircuit sau depasirea consumului peste 200 mA.
   Mai intai rotesc P1 si P2 la minium. Dupa aceia alimentez montajul si nu trebuie sa se auda nimic si LED-urile sa fie stinse, cu ambele potentometre la minim. Incep reglarea lui P1 pana se aude in difuzor un tiuit foarte suparator si dupa aceia continuam cu potentometrul P1 care-l rotim in continuare pana cand incepe sa scada tiuitul aproape cat sa-l percepem, LED-ul L1 find aprins.
   Luam montajul care functioneaza il punem (asezam) in locul unde auzim sau vedem sobolani si lasam acolo cel putin o saptamina in functiune.
   Frecventa este in jur de 6800 Hz. De la acest montaj se poate optine o frecventa de 0....6800 Hz.

completare articol in 01.2011:
   Deoarece am primit intrebari referitoare la schema, inclusiv confuzii datorita faptului ca in schema trimisa de dl. Panainte este utilizata o capsula cu 14 pini, iar acum se utilizeaza cele cu 8 pini, am redesenat schema:


   O simulare a functionarii unei scheme care difera foarte putin, se poate gasi in articolul Dus electronic, in care apare si o simulare a functionarii !


Intoarcere la pagina principala