articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016

Materialul este cel original, trimis de dl. Ioan PANAINTE:

Lumina intermitenta de semnalizare
pentru lipsa apa la flori

   Aceasta schema semnalizeaza lipsa apei in ghiveciul de flori. Dupa ce am executat montajul am introdus cele 2 sonde, sonda 1 si sonda 2 in ghiveci la o adincime de 3 sferturi din inaltimea ghiveciului si la o distanta de minium 1cm sonda 1 fata de sonda 2. Sondele sunt din orice material bun conducator de curent si sa nu oxideze. Nu am pus intrerupator deoarece nu consuma prea mult curent, cam 6 mA, cand semnalizeaza. Dupa ce am introdus sondele si am alimentat instalatia a inceput sa semnalizeze, am turnat apa si dupa ce si-a tras apa, solul si-a micsorat rezistenta electrica si instalatia a incetat sa mai semnalizeze. Dupa cateva zile cand apa s-a evaporat si o parte care a consumat-o floarea ,solul si-a marit rezistenta electrica si instalatia iar a inceput sa functioneze si trebuie repetat.

   Am mai pus si-un buton O care il folosesc din cind in cand pentru verificarea bateriei, apasindu-l instalatia va incepe sa functioneze. Instalatia functioneaza de la 2,5..5v. Ledul este rosu mic de 3mm intermitent.

   Eu am folosit carcasa unui Pix care s-a potrivit sa-mi incapa baterile de la bricheta. Cel mai simplu pentru verificarea acestei scheme se face in felul urmator: se umple o cana cu apa de la rubinet, se introduc sondele in cana cu apa si vom vedea ca instalatia nu va mai clipi, iar la scoatere iar va clipi.

   Urez succes celor interesati,
   Ioan PANAINTE

   Lista de piese:
1 buc - rezistenta 1M
1 buc - rezistenta 1k
1 buc - rezistenta 750 ohmi
1 buc - condesator electrolitic 100 uF
1 buc - tranzistor BC107 sau echivalent (npn)
1 buc - LED rosu mic diametru 3mm intermitent
1 buc - set baterii de la brichete cu LED

Intoarcere la pagina principala