articol recuperat si postat in 01.2016

Miniorga de lumini IPRS


initiere articol in 07.04.2011

Materialul original al documentatiei insotitoare a kit-ului IPRS 8202:

DESCRIEREA SI FUNCTIONAREA SCHEMEI
   Schema electrica cuprinde patru parti:
   a. preamplificator, alcatuit din tranzistoarele T1 si T2, care are rolul de a amplifica semnalul prelevat de la un aparat de radio (iesirea de pe detectie);
   b. etajul separator al frecventelor joase, alcatuit dintr-un filtru "trece jos" (R5, R6, C5, C6) si un etaj de amplificare (T3, T4);
   c. etajul separator al frecventelor medii, alcatuit dintr-un filtru "trece banda" (C8, R10, R11, R12, C9) si un etaj de amplificare (T6, T7);
   d. etajul separator al frecventelor inalte, alcatuit dintr-un filtru "trece sus" (C11, R16, R17) si un etaj de amplificare (T9, T10).
   In colectoarele tranzistoarelor T7, T8, T11 se conecteaza lampile electrice astfel: becul rosu la T5, becul galben la T8 si becul verde la T11. Cu un semnal de audiofrecventa de la magnetofon, radio, casetofon, pick-up (de la iesirea de linie: 500mV) se poate actiona direct din punctul A, desfacandu-se legatura a-b. Becurile se vor aprinde in functie de intensitatea semnalului de intrare si de frecventa acesteia, producand efecte luminoase deosebite. Montajul se alimenteaza de la baterie sau sursa de tensiune continua de 9V.

niq_ro publicat de niq_ro

CARACTERISTICI TEHNICE
a. tensiunea de alimentare: 9V
b. consum maxim de curent: 300mA
c. sensibilitatea de intrare: cca.20mV
d. impedanta de intrare: cca.100kohmi
e. becuri electrice: 75mA/9V
f. banda de frecventa in care lucreaza filtrele:
   - canalul I ("joase"): 50-500Hz
   - canalul II ("medii"): 500-2000Hz
   - canal III ("inalte"): 2000-16000Hz.

INSTRUCTIUNI DE MONTAJ
   Plicul contine toate piesele necesare pentru realizarea montajului, inclusiv placa de circuit si aliajul de lipit. Piesele vor fi implantate in placa de cablaj imprimat, urmarind cu atentie schema si desenul cablajului. O atentie deosebita trebuie acordata pozitionarii corecte a tranzistoarelor, ale caror terminale se identifica din desen. Lipilurile se pot efecuta cu un pistol (ciocan) de lipit de putere mica, avand grija sa se incalzeasca simultan terminalul piesei, folia de cupru de pe circuit si aliajul de lipit, pana ce oicatura de aliaj se intinde. Se va evita incalzirea pe o durata mai mare a terminalului sau a cablajului. Bateria se va conecta cu ajutorul bucatilor de conductor pentru conexiuni din plic. Conform desenului din prospect se recomanda injectarea semnalului prin intermediul piciorusului 3 al mufei mama. Functie de tipul sursei care furnizeaza semnalul de audiofrecventa (magnetofon, radioreceptor, casetofon sau pick-up) este necesara insa identificarea piciorusului care are nivelul de semnal compatibil sau sensibil mai mare fata de nivelul necesar si conectarea acelui piciorus la intrarea miniorgii (de regula piciorusul 3 la casetofon sau magnetofon si piciorusul 4 la radioreceptoare). De asemeni, trebuie avuta in vedere adaptarea sursei de semnal cu intrarea miniorgii, in sensul in care impedanta de iesire a sursei sa fie mai mica de cel putin 5-6 ori fata de impedanta de intrare (100kohmi) a miniorgii. In situatia in care nivelul de semnal la mufa sursei de audiofrecventa este insuficient fata de nivelul necesar functionarii miniorgii sau, pur sau simplu, nu exista o asemenea mufa (cazul radioreceptoarelor mici si mijlocii) se recomanda conectarea in paralel pe difuzorul radioreceptorului (casetofonului) a unui divizor rezistiv (rezistente de valori kiloohmice) de pe ... sa culeaga semnalul audio de nivel corespunzator.

publicat de niq_ro publicat de niq_ro

   .... frecventa in care lucreaza filtrele ... limitele "jos" (50Hz) si respectiv .... in corelare cu limitele de ... audio ale aparatelor de radio sau ... anelor (pick-up-urilor) de buna calitate. ... unor surse audio de calitate mijlocie (radioreceptoare portabile, casetofoane, etc) este necesara marirea valorii condensatorului C11 de la 1,5nF la maxim 10nF, in stricta dependenta de frecventa superioara a acestor aparate.
   Intensitatea iluminarii becurilor si dinamica de functionare a acestora se regleaza cu ajutorul potentiometrului P (5kohmi). In cutie, alaturi de plicul de piese se afla un set de placi de polistiren si o solutie de lipit (toluen). Cu ajutorul acestora se va confectiona cutia in care se monteaza ulterior lampile electrice si montajul electronic. Cu un obiect din metal sau lemn se intinde solutia de lipit in strat subtire pe marginile ce urmeaza a fi lipite, dupa care se aseaza placutele conform desenului din prospect. Se vor lipi apoi popicii conform aceluiasi desen.
   Atentie! Pentru asamblarea corecta si realizarea estetica corespunzatoare a cutiei miniorgii de lumini este necesara ajustarea muchiilor placilor componente din polistiren, folosind in acest scop o pila sau smirghel de granulatie corespunzatoare.
   La pozitionarea popicilor pe placa inferioara 1 se va tine cont de gaurile de prindere, de pe cablaj; se recomanda montarea cablajului pe popici si lipirea ulterioara a acestora pe placa inferioara.
   Pentru o lipire corespunzatoare a cutiei aceasta va fi lasata sa se usuce o perioada de 24 de ore. Pentru finisaj se va folosi smirghel fin.
   Prin orificiile placutei inferioare se vor scoate firele de alimentare. Mufa de intrare si ornamentele becurilor se monteaza conform desenului.

OPERATII PENTRU ASAMBLAREA CUTIEI
   1. Montarea mufei 5 pe placa 1, cu suruburi cap cilindric M3x8.
   2. Lipirea placilor laterale 2, 3 pe placa 1, cu ajutorul solutiei de lipit.
   3. Lipirea popicilor 6 pe placilor 1 si 2, conform desenului.
   Atentie!
- Popicii nu se vor lipi la marginea placutelor 2 ci la o distanta de 5mm de margine. Astfel placa frontala 4 va fi ingropata in cutie.
- La pozitionarea popicilor pe placa 1 se va tine cont de gaurile de prindere de pe cablaj.
- Se va lasa cutia sa se usuce 24 de ore.
   4. Conectarea duliilor la cablajul imprimat.
   5. Fixarea cablajului pe popici cu suruburi.
   6. Scoaterea legaturilor de la cablaj la mufa si la alimentare.
   7. Montarea becurilor in dulii.
   8. Montarea ornamentelor 8 pe placa frontala 4.
   Atentie!
- Pentru reusita acestei operatii se vor ajusta ornamentele cu ajutorul unei pile, pana la diametrul gaurilor de pe placa frontala.
- Dupa preferinte, ornamentele se vor lipi pe placa frontala, cu ajutorul solutiei de lipit.
   9. Montarea ansamblului bec pe placa 4.
   10.Prinderea cu suruburi a placii la cutie.

publicat de niq_ro

publicat de niq_ro

   Pe net se gaseste (cel putin) un filmulet cu functionarea acestei miniorgi de lumini:


   Pentru a putea comanda direct becuri alimentate la retea (220V/50V), au fost prezentate, de-a lungul timpului (revistele RET, Tehnium), diverse adaptari, folosind comanda directa a tricelor sau tirisitorilor existand pericolul electrocutarilor sau, o solutie moderna, folosind optocuploare.

publicat de niq_ro publicat de niq_ro
publicat de niq_ro

Documentatia scanata a kit-ului de "miniorga de lumini" si schemele de adaptare au fost preluate de pe forumul electronistilor.

   De acelasi autor ( alzisor) am gasit un filmulet cu functionarea acestei miniorgi de lumini imbunatatite (cu becuri la retea):



completare in 05.05.2011
   Cu programul Sprint-Layout am "reconstituit" cablajul:

   Puteti descarca, in format pdf, cablajul: in oglinda (pentru metoda clasica), respectiv neintors (pentru metoda foto).


   Cu programul Livewire am redesenat schema:

niq_ro

   Putem inlocui becurile originale de 9V/75mA, adica cca. 4W cu o grupare de LED-uri. Pentru acesta se elimina rezistentele de 1Kohm, cu rol de reducere a socului si preincalzire a filamentelor (R9 de la T5, R15 de la T8, respectiv R20 de la T11).
   Functie de culoarea LED-urilor si tensiunea de alimentare a montajului 12V sau 9V recomand, pentru 8 LED-uri pe canal urmatoarea configuratie:
niq_ro

Intoarcere la pagina principala