articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016

Lampa de veghe cu senzor de lumina
- partea a doua -


   In 2009, am studiat, reparat, apoi am realizat o lampa de veghe cu senzor de lumina, acum m-am gandit sa fac sa se aprinda un LED (sau un grup de LED-uri) in locul becului de 220V.

   Pentru inceput, am inceput cu o schema simpla, pe care am gasit-o la http://www.sonelec-musique.com,


   Am "izolat" partea de alimentare de cea care ma intereseaza:


dar am realizat o schema putin modificata, pentru a avea un mic reglaj al sensibilitatii:



filmulet:

   Din teste a rezultat ca ar fi util un semireglabil multitura, pentru un reglaj fin al pragului de activare.

   Scopul pentru care am facut schema de test este acela de a realiza un montaj mai "complex", care sa-l utilizez pentru a a avea permanent pe hol, la usa de intrare, vizibilitate, pentru a descuia yala, iar in interior pentru a avea vizibilitate pentru a aprinde becul de pe holul apartamentului. Blocul, in care locuiesc, este prevazut cu acces cu cartele magnetice, care aprinde, seara, pentru cateva minute, cate un bec la fiecare etaj. Din apartament, se poate deschide yala, la solicitarea unei persoane aflata la intrare, aprinzandu-se si becurile de pe etaje. Pentru a avea permanet vizibilitate in zona usii (si a yalei), m-am gandit sa utilizez in exteriorul apartamentului un LED care sa se aprinda doar cand zona nu este luminata (de lumina soareleui sau de becul de pe hol). In apartament, pe hol, vreau sa montez un LED care sa lumineze zona intrerupatorului care aprinde/stinge becul. Ca rezumat, imi trebuie 2 LED-uri "comandate de lumina", unul in interiorul si unul in exteriorul apartamentului. Pentru alimentare voi recurge la sistemul clasic (transformator, redresare si filtrare) pentru evitarea electrocutarii.


   Pana sa ma hotarasc la ce schema raman, am testat si o varianta in care in loc de un LED sa folosesc "proiectorul" cu 8 LED-uri albe de la o veioza micuta, cea pe care o folosisem la Miniorga de lumini cu... LED-uri (partea a doua) comandat de un tranzistor Darlington, TIP132, inspirandu-ma dupa schema:


filmulet:

   Ulterior am testat si varianta cu "batranul" operational 741 in configuratie de comparator, inspirandu-ma dupa schema:


cu mici modificari (schema cu histerezis, adica o mica diferenta intre pragurile de comutare, pentru mai multe detalii vezi articolul The Schmitt Trigger), doar ca am comandat cu un tranzistor BC un singur LED:


filmulet:

   Am constatat un efect de "stroboscop" la zona de tranzitie:

filmulet:

   Cautand pe net o solutie am dat de articolul LM741 Light Dark Sensor Circuit - Build a light/dark sensing circuit to automatically turn on/off lights and other devices, care trata exact acest subiect...

   Eu am montat un condensator de 470uF si am obtinut ce se vede in filmulet:


   Schema finala actuala este cea in care comand un grup de 8 LED-uri albe in paralel, comandate de un tranzistor Darlington TIP122:


filmulet:

   Solutia tranzitiei "normale" a fost izolarea fotorezistentei fata de LED cu banda izolatoare neagra...


filmulet:

   Dupa ce am tot "chinuit" montajul, am ajuns la urmatoare schema, care s-o fac in varianta definitiva:



AICI gasiti cablajul la scara 1:1!!!

   Dupa cum se observa, valorile componentelor pasive nu sunt critice, permitand o variatie destul de mare.
  

Intoarcere la pagina principala