articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016
Pentru a comanda un consumator de tensiune alternativa (de obicei, becuri cu incandescenta) de la retea se folosesc tiristoare sau triacuri, dar exista posibilitatea electrocutarii utilizatorului, daca nu se realizeaza o izolare galvanica intre modulul de comanda alimentat cu tensiune continua de valoare redusa si reteaua de alimentare (220V c.a.).
Aceasta izolare galvanica se realizeaza in mai multe moduri:
- izolare mecanica montaj si elemente de comanda (potentiometre, comutatoare, etc) fata de retea (capace, saibe izolatoare din materiale electroizolante: plastic, textolit, etc);
- izolare cu transformatoare de mica putere (folosite, mai ales, la orgile de lumini);
- izolare optica (optocuplor).
Exista si varianta izolarii cu relee, cand consumatorul permite doar stari pornit/oprit.
Una din variantele de optocuplor dedicat este cea oferita de Motorola prin MOC304x (MOC3041, MOC3042, MOC3043).
Schemele tipice de aplicatie sunt:
Un exemplu de utilizare pentru grupul optocuplor-triac gasim la www.discolitez.com, care reprezinta o mica orga de lumini pe 8 canale. Comanda celor 8 becuri se face de pe portul paralel al calculatorului, iar programul (soft-ul) lucreaza in combinatie cu WINAMP. Bineinteles ca tot de pe portul paralel se pot comanda cele 8 canale astfel incat sa avem un joc de lumini.
Pe pagina web indicata mai sus, este desenat doar un canal, asa ca redesenand schema pentru cele 8 canale, va rezulta schema: