articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016


* initiere articol in 24.08.2012, Craiova

Muzica si culoare
- orga de lumini -


       In cartea "Enciclopedia Practica a copiilor (Vol.1) - inteligenta si indemanare tehnica", aparuta la Ed. Ion Creanga, in 1981, este prezentat un articol despre o orga de lumini.

niq_ro

Muzica si culoare

       In continuare veti lua cunostinta cu montajul unei orgi de lumini (3 canale) care, cuplata cu o sursa muzicala (magnetofon, picup etc.) creeaza un ansamblu placut - muzica-culoare - vizual si auditiv. Fig. 4.14 prezinta schema de principiu cu etajele componente.
material publicat de niq_ro

       Etajul de intrare este format dintr-un transformator folosit in circuitul de iesire de la receptorul "Mamaia" ("Albatros"), un potentiometru (10kohmi) pentru reglarea semnalului si din tranzistorul T1 BC173.
       Al doilea etaj este alcatuit de tranzistorul BC172 (T2) si piesele aferente, rezistente si condensatoare care impreuna formeaza un filtru dublu T cu rolul de a selecta o anumita gama de frecventa din spectrul audibil (20-18000Hz).
       Exemplu: pentru culoarea rosie filtrul permite trecerea unei frecvente de 150Hz; pentru culoarea verde 1000Hz; pentru culoarea galbena 5000Hz. Semnaleie filtrului sint aplicate etajului de iesire format din tranzistorul BC109 (T3), care la randul sau declanseaza tiristorul canalului respectiv (T1N4, T3N8)...()..
       Pentru reglarea canalelor folositi un potentiometru general de 10kohmi, iar la reglarea fiecarui canal, potentiometre semireglabile de aceeasi valoare.
       Becurile le montati in oglinzi de faruri auto sau pe panouri. In fata acestora montati celon colorat (rosu, verde, galben) ca si cel folosit la reflectoarele teatrelor. In lipsa de celofan puteti vopsi becurile cu Duco. In fig. 4.14a este prezentata placa cu circuite imprimate destinata unei orgi cu 3 canaie...()... Dupa asamblare montajul va fi introdus intr-o cutie confectionata din material plastic.
material publicat de niq_ro

       Am folosit programul Sprint-Layout si am "reconstituit" cablajul original:
material publicat de niq_ro material publicat de niq_ro material publicat de niq_ro

     Pentru a realiza cablajul, va pun la dispozitie 2 variante:
- cablaj pentru metoda clasica care se poate realiza ca in articolul Cum facem un cablaj
- cablaj pentru "metoda transferului" care se poate realiza ca in articolele Cum facem un cablaj (II) sau Cum facem un cablaj (III).

Intoarcere la pagina principala