articol recuperat si postat pe arduinotehniq.com in 01.2016

ORGA DE LUMINI
- articol publicat in almanahul Tehnium '83 -
(materialul original este cel al dlui. Marian VORNICU)
coperta almanah Tehnium 1983


initiere articol in 23.03.2011

   In completarea articolului Ce stim, dar mai ales ce nu stim despre... ORGA DE LUMINI , prezentam in cele ce urrheaza o schema de orga de lumini destul de usor de realizat, chiar si de catre electronistii amatori cu mai putina experienta.

niq_ro

   Schema din figura 1 este o orga de lumini cu patru canale care functioneaza pe baza de triace. In schemele moderne de orga, triacul ia din ce in ce mai mult locul tiristorului datorita faptului ca, spre deosebire de tiristor, triacul functioneaza la ambele alternate ale curentului de retea si prin aceasta elimina un anumit tremurat al luminii destul de suparator pentru ochi. Totusi, pentru cei ce nu poseda triace (in tara noastra se fabrica triace de 3A la 400V), am indicat in figura 2 modul de inlocuire cu tiristoare.
publicat de niq_ro

   Montajul din figura 1 se compune dintr-un transformator de cuplaj Tr.1, care poate fi de la orice aparat de radio de tip "Mamaia", "Albatros", "Milcov" etc. sau, in lipsa, chiar un transformator de sonerie. Rolul acestuia este de a izola amplificatorul la care este cuplata orga de refeaua de 220V.
   Cuplarea orgii se face:
- la un amplificator de maximum 20W, direct in paralel cu difuzorul;
- la radio-picup cu doza ceramica sau magnetofon (mufa de iesire semnal), prin intermediul unui etaj amplificator (fig.3) la punctele notate A si B.
publicat de niq_ro

   Mentionam ca montajul din figura 3 poate functiona independent, ca etaj de amplificare audio, si pe un difuzor de 4—8 ohmi impedanta (cuplat in A si B) si poate debita o putere de 1-2W, suficienta pentru un casetofon sau un magnetofon fara amplificare proprie. Lucrand in clasa B, tranzistoarele T1 si T2 trebuie sa fie imperecheate.
   Revenind asupra montajului din figura 1, dupa transformatorul de cuplaj urmeaza un etaj limitator format din R20 si D5—D6 si care taie semnalele prea puternice. Tranzistorul T9 functioneaza ca amplificator de tensiune, in colectorul sau fiind plasate potentiometrele P1-P4, din care se regleaza pragul de deschidere a triacelor de pe fiecare din cele patru canale.
   Fiecare din cele patru celule ale orgii de lumini este prevazuta cu filtre active formate din T2-C5-R4-C4 (analog si pe celelalte canale), avand rolul de a separa spectrul semnalului audio in benzi de frecventa pe care functioneaza fiecare culoare de lumina.
   Se recomanda ca trei din cele patru culori sa fie obligatoriu rosu, verde si violet pentru ca prin aditie (proiectare pe un ecran alb) sa obtinem tot spectrul de culori. In figura 1 se recomanda: L1 = rosu, L2 = verde, L3 = violet, iar L4, la care eventual apar basii, respectiv ritmul, sa fie o lampa portocalie sau albastru-verzuie, dar al carei fascicul sa nu fie dirijat pe acelasi panou pe care se intretaie celelalte trei culori, ci pe un perete sau ecran separat.
   Becurile pot fi de 100W, desi daca se folosesc niste reflectoare (faruri de bicicleta sau orice suprafata parabolica puterea becurilor poate fi redusa chiar pana la 15-20W.
   Tranzistoarete T1, T3, T5 si T7 in montaj repetor pe emitor asigura curentul necesar deschiderii triacului.
   In primarul transformatorului de retea figureaza un filtru format din C1-C2 si droselul DR1 si care are rolul de a elimina parazitii produsi pe retea in momentul deschiderii triacelor. DR1 se va confectiona pe un tor de ferita (sau eventual o bara), bobinand circa 90 de spire de sarma CuEm a carei grosime trebuie sa suporte curentul solicitat de cele 4 becuri.
   Mentionam ca orga de lumini nu se pune la masa (mai ales la aceeasi masa cu cea de la amplificator) si nu se inchide in cutie metalica. De asemenea, pe cat posibil, tijele potentiometrelor trebuie sa fie din plastic sau, daca acest lucru nu este posibil, montarea potentiometrelor sa nu se faca pe metal, ci pe textolit, iar butoanele sa fie din plastic. Legatura la masa este bine sa se faca prin impamantare printr-o priza suco. De asemenea, la depanari sau reglaje, scoaterea de sub tensiune este obligaterie si constituie norma de protectie a muncii.
   In ce priveste colorarea luminilor, recomandam sa se foloseasca ecrane de sticla sau de plastic, colorate si situate nu prea aproape de becuri. Vopsele pentru acoperit becurile nu exista, iar invelirea lor in hirtie colorata sau celofan nu este recomandata, deoarece aceste materiale sunt inflamabile si se aprind usor de la caldura emanata de becuri. Filtrele fotografice de laborator, datorita marii intensitati de culoare, nu dau, de asemenea, rezultate.
   Bibliografie: OPPERMANN-Katalog 80, editia a II-a.

Intoarcere la pagina principala