articol recuperat si postat in 01.2016

Potentiometru digital 10 trepte si vizualizare stare pe afisaj 7 segmente


initiere articol: 07.2009:

   Un potentiometru digital cu 10 trepte la care sa avem indicatie pe un afisaj cu 7 segmente poate fi realizat cu integrate in tehnologie CMOS.

10 steps potentiometer by niq_ro

Redesenand avem:
10 steps potentiometer by niq_ro

  Partea de numarare binara este realizata cu integratul 40192, care in aceasta configuratie numara normal (0->1->2->3->4->5->6->7->8->9). Cu ajutorul butoanelor fara retinere S1, respectiv S2 se realizeaza numararea inapoi, respectiv inainte. Schema are facilitatile de
- pornire cu treapta 0 (cu ajutorul grupului R3-C4),
- de a nu permite trecerea de la starea 0 la starea 9 cand se apasa S1 (ramanand la 0, datorita inversorului realizat cu poarta SI-NU care este comandat de iesirea BORROW)
- de a nu permite trecerea de la starea 9 la starea 0 cand se apasa S2 (ramanand la 9, datorita iesirii CARRY, care permite incarcarea starii binare A=1 B=0 C=0 D=1 adica 9)

  Partea de afisare a starii este realizata cu decodificatorul specializat 4543 care comanda cele 7 LED-uri din afisaj (in cazul nostru unul cu catod comun)

  Potentiometrul propriu-zis este realizat cu integratul 4067, care permite cuplarea la iesirea PB (cursorul simulat) a diverselor grupari de rezistente.

   Un potentiometru are schema de mai jos, la care notam cu PA - capatul "cald" al potentiometrului, cu PB - cursorul si cu PC - masa.


   Schema poate fi utilizata pentru comandarea unui bec cu incandescenta de la reteaua de 220V, folosind un optpcuplor:

10 steps potentiometer by niq_ro

   Prima schema poate fi imbunatatita, in sensul de a avea altfel modul de afisaj:

10 steps potentiometer by niq_ro

continuare articol: 03.2011:

   Prietenul meu Nelu, care a fost si cel care mi-a solicitat o schema pentru un variator de tensiune pentru becuri cu incandescenta, cu 10 trepte si afisaj, a realizat montajul constatand ca partea finala, nu este corecta, becul aprinzandu-se brusc, asa ca a trebuit sa cautam altceva, ajungand la "ceva" bun, bazandu-ne pe o schema clasica de variator de tensiune (vezi articolul Variator de tensiune):



Intoarcere la pagina principala